FitPlek.nl - alles over fit worden op één plek!
Recepten 7 November 2017
mm
Jacko No Comments

Afvallen maar heb je niet veel tijd? Dit kan wel eens dé oplossing voor je zijn! Al meer dan 2000 mensen zijn je voorgegaan.

Ja! Ik wil afvallen zonder veel moeite!

Havermout als ontbijt? Is dat wel zo gezond? Op deze pagina vertel ik je er alles over + een drietal heerlijke recepten!

havermout als ontbijtTijdens je slaap eet je niet en heb je dus gemiddeld rond de 8 uur niet gegeten. Vanzelfsprekend kan je dan wel wat nieuwe energie gebruiken om de dag te beginnen. Een goed ontbijt gaat dus voor alles.

Als je een goed ontbijt neemt krijg je voldoende energie binnen voor een frisse start van de dag. Wanneer je je ontbijt overslaat en als lunch daardoor een extra grote portie neemt, zal je merken dat dat niet zo bevorderlijk is voor je concentratie.

Het bloed stroomt dan namelijk naar de maag om de lunch te verwerken en daardoor blijft het minder over om naar je hersenen te gaan en kan je je dus minder goed concentreren. Wanneer je je energie inname verdeeld over de dag zal dat resulteren in betere prestaties.

Belangrijk voor een gezond ontbijt is dat het genoeg voedingsstoffen bevat, zoals vitamines, koolhydraten en eiwitten. Wanneer je die niet zou binnen krijgen zal je als snel moe en lusteloos worden. Sommige mensen kunnen er zelfs behoorlijk chagrijnig van worden. Van een goed ontbijt zal je dus de hele dag plezier hebben.

Je zorgt daarmee voor een, over de dag genomen, evenwichtig voedingspatroon. Een bijkomend voordeel is dat je minder zin hebt om te snacken of te snoepen wanneer je de dag begonnen bent met een gezond ontbijtje.

Wat is nou een goed ontbijt?

Maar wat wordt er nou verstaan onder een gezond ontbijt? Er zijn tal van ontbijtproducten te verkrijgen maar die zijn natuurlijk niet allemaal hetzelfde qua voedingswaarde.

Over het algemeen kan je stellen dat een gezond ontbijt bestaat uit brood en dan met name bruin of volkoren brood.

Daarmee krijg je de juiste belangrijke voedingsstoffen binnen. Je moet dan niet achterwegen laten om boter te gebruiken.

Het gaat dan om de gezonde vetten die erin zitten, namelijk de alom bekende omega 3 en omega 6-vetzuren. Deze heb je nodig voor je ontwikkeling en groei. Bovendien hoor je iets te drinken bij je ontbijt en je maakt het helemaal compleet met een stuk fruit.

Havermout als ontbijt: een gezond alternatief?

Natuurlijk bestaan er naast brood nog andere producten waarmee je een gezond ontbijt kan samenstellen. Zo kan je bijvoorbeeld ook een ontbijt maken op basis van havermout.

Maar is havermout nou eigenlijk gezond? Het antwoord daarop is ja … en nee. Of het havermoutontbijt gezond is, hangt namelijk af van welke soort havermout je gebruikt en op welke manier je het klaar maakt. Enige uitleg is hier wel op zijn plaats.

Havermout wordt gemaakt van de graansoort haver. Er zijn 3 soorten havermout. Ten eerste heb je de volkoren havermout. Hierbij wordt alleen maar de huls van de graankorrel verwijderd, oftewel de havermout is ontkiemd. Nu is de havermout meteen klaar om gekookt te worden. Deze havermout moet lang koken en staat daarom ook bekend als lang kokende havermout. Je vindt deze soort terug in de natuurwinkels. De tweede soort is de geknipte havermout.

kom havermout

Naast het verwijderen van de huls wordt de graankorrel door midden geknipt. Daarmee is de kooktijd een stuk korter dan van de volkoren havermout. In beide soorten zijn de meeste voedingsstoffen en – vezels bewaard gebleven en dat maakt dat ze tot gezond eten behoren.

Er bestaat echter nog een derde, ongezonde vorm van havermout. Dat is de gewalste havermout en die zie je vaak terug in de supermarkt. De voedingsstoffen zijn grotendeels verdwenen en bovendien is hij gezoet wat zorgt voor pieken in de bloedsuikerspiegel. Ter verduidelijking even wat cijfertjes: in de kant-en-klaar havermoutproducten zit nog niet de helft van de oorspronkelijke vezels en bevat 10% puur suiker.

Havermout die niet bewerkt is heeft enkele eigenschappen die bevorderlijk zijn voor je gezondheid. Zo vermindert het het cholesterol, verlaagt het de kans op hart- en vaatziekten, heb je langer een vol gevoel, bevat het veel vitaminen, mineralen, eiwitten en antioxidanten.

Lekkere, gezonde havermout recepten

Wil je een lekker recept voor een gezond ontbijt met havermout, dan kan je op internet heel veel verschillende recepten vinden. Enkele lekkere recepten vindt je hier alvast. Zo hoef je niet langer te zoeken en kan je meteen voor je gezonde ontbijt gaan zorgen.

Recept 1: havermout pannenkoekjes met aardbeiensaus

Ingrediënten:

 • 50 gram havermout
 • 1 ei
 • 50 ml kokosmelk
 • 1 theelepel kaneel
 • Aardbeien
 • Ongezouten noten
 • Kokosolie

Aan de slag:

Maak een beslag van de havermout, het ei, de kaneel en de melk. Kook de aardbeien met een beetje water in ongeveer 5 minuten tot ze zacht zijn. Prak ze tot je een sausje hebt. In de tussentijd bak je in een pan met wat kokosolie kleine pannenkoekjes. Leg ze op een bord, doe er wat saus over en garneer ze met de noten. Deze kan je wat grof hakken. Voor de smaak kan je eventueel nog wat kaneel toevoegen.

Recept 2: havermout met peer, kaneel en chocola

Ingrediënten:

 • 40 gr havermout
 • 150 ml amandelmelk
 • 1 peer
 • 2 el honing
 • 1 tl boter
 • 1 tl kaneel
 • Vanille
 • Pure chocola
 • Pistache noten

Aan de slag:

Meng in een kom de havermout met de melk en kaneel. Bewaar het in de koelkast. Je kan dit al de avond van tevoren klaar maken. Schil de peer en snijdt hem in blokjes. Met wat boter in een pannetje verwarm je de peer. Voeg daar de vanille en de honing aan toe. Laat dit ongeveer 5 minuten pruttelen en roer regelmatig door. De peer gaat dan karameliseren. Neem de havermout uit de koelkast, leg er de warme peer op en serveer met de gehakte chocola en pistache noten.

Recept 3: havermout ontbijt smoothie

Ingrediënten:

 • Halve mango
 • Aardbeien
 • 1/3 courgette
 • 1 kleine witlof
 • 3 el havermout
 • 1 el hennepzaad
 • 1 el honing of kokosbloesemsuiker
 • 200 ml amandelmelk

Aan de slag:

Snijdt het vruchtvlees van de mango. Snij het harde stuk van de witlof en maak blokjes van de courgette. Doe dit samen met alle andere ingrediënten in de blender en laat deze gedurende 1 tot 2 minuten zijn werk doen tot er een gladde massa is ontstaan. Schenk het mengsel in een glas of kommetje en klaar is je ontbijt.

Smakelijk eten!

Afvallen maar heb je niet veel tijd? Dit kan wel eens dé oplossing voor je zijn! Al meer dan 2000 mensen zijn je voorgegaan.

Ja! Ik wil afvallen zonder veel moeite!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *